Review with lot’s of images from Lost Painters on the Ron Mandos exhibition (in dutch).

Review with lot’s of images from Lost Painters on the Ron Mandos exhibition (Text in dutch).

http://www.lost-painters.nl/ronmandos-gallery-par-stromberg-stief-desmet/2011/10/22/

RonMandos Gallery; Pär Strömberg & Stief Desmet

By

Niek

22/10/2011Posted in: blog

Vandaag is de laatste dag dat men het werk van Pär Strömberg (1972) en Stief Desmet (1973). Van beide was ik bekend met het werk vanaf het internet. Het werk van Stief Desmet spreekt mij aan omdat het duidelijk linkt naar de beketenis van die bekende beelden; Sneeuwwitje, leeuwen, herten etc. Het werk van Strömberg was me bekend dankzij het medium Twitter. Toch had ik bij beiden ook zo mijn bedenkingen, het leek me ergens nog te kort te schieten. Het doet allemaal iets te makkelijk aan. Het werk van Strömberg blijkt vele malen subtieler dan de reproducties doen vermoeden....

Vandaag is de laatste dag dat men het werk van Pär Strömberg (1972) en Stief Desmet (1973). Van beide was ik bekend met het werk vanaf het internet. Het werk van Stief Desmet spreekt mij aan omdat het duidelijk linkt naar de beketenis van die bekende beelden; Sneeuwwitje, leeuwen, herten etc. Het werk van Strömberg was me bekend dankzij het medium Twitter.

Toch had ik bij beiden ook zo mijn bedenkingen, het leek me ergens nog te kort te schieten. Het doet allemaal iets te makkelijk aan.

Het werk van Strömberg blijkt vele malen subtieler dan de reproducties doen vermoeden. Zijn schildertechniek is opmerkelijk gevoelig. Dat levert erg krachtige sfeervolle schilderwerken op. Dat zijn Zweedse achtergrond een enorme rol speelt is overduidelijk. Dat de mystiek en duisternis daar onderdeel van zijn ook. Toch lijkt hij zich in het beeld vooral bezig te houden met licht en donker en die ook te verwisselen met elkaar. In sommige gevallen lijkt het beeld namelijk diapositief geschilderd te zijn. Dat levert mooie schilderijen op. Waar buiten de esthetiek ook geen schijn is van een diepgaande inhoudelijkheid, even los van zijn schilderachtige zoektocht. Zijn werk is het meer een uiting van een persoonlijke visie op een cultuur en een wereld die daarbij hoort. Dat levert hier prima werk op.

Par Stromberg - The Future of an Illusion - 90x90cm Olieverf op canvasPar Stromberg – The Future of an Illusion – 90x90cm Olieverf op canvas

Par Stromberg - The Prophet - 50x40cm Olieverf op canvasPar Stromberg – The Prophet & Onbekend werk – 50x40cm Olieverf op canvas

Par Stromberg - The Benefactor - 50x40cm Olieverf op canvasPar Stromberg – The Benefactor – 50x40cm Olieverf op canvas

Par Stromberg - Of Ice Movement - 180x240cm Olieverf op canvasPar Stromberg – Of Ice Movement – 180x240cm Olieverf op canvas

Par Stromberg - Northbound III - 80x60cm Olieverf op canvasPar Stromberg – Northbound III – 80x60cm Olieverf op canvas

Par Stromberg - DiversePar Stromberg – Diverse

Par Stromberg - Creating The Twillight - 190x140cm Olieverf op canvasPar Stromberg – Creating The Twillight – 190x140cm Olieverf op canvas

Par Stromberg - Ashes - 24x30cm Olieverf op canvasPar Stromberg – Ashes – 24x30cm Olieverf op canvas

Par Stromberg - As the Shadows Rise - 140x190cm Olieverf op canvasPar Stromberg – As the Shadows Rise – 140x190cm Olieverf op canvas

Het werk van Stief Desmet lijkt in het echt of in reproductie weinig te verschillen van betekenis. Maar, zijn sculpturen zijn ineens stukken krachtiger. Met name de leeuw is een erg sterk beeld geworden waarbij de toeschouwer eigenlijk een volledig beeld verwacht ook al zijn er onderdelen weggelaten. Hierdoor ontstaat er een ondervraging van een cliché beeld. Natuurlijk is Desmet niet de eerste kunstenaar die zich bezighoud met die bekende beelden. Toch pakt hij het veelzijdiger aan de menig ander kunstenaar en speelt bij hem ook een laag mystiek en occultisme mee. Er valt weinig op zijn werk af te dingen.

Stief Desmet - Prey & Death From Above - 130x95cm & 120x120cm Olieverf op canvasStief Desmet – Prey & Death From Above – 130x95cm & 120x120cm Olieverf op canvas

Stief Desmet - Onbekende TitelStief Desmet – Onbekende Titel

Stief Desmet - Monument for a broken lion - 120x50x55cm BronsStief Desmet – Monument for a broken lion – 120x50x55cm Brons

Stief Desmet - Lost Kingdom - 200x100cm Arcylverf spuitbus en potlood op canvasStief Desmet – Lost Kingdom – 200x100cm Arcylverf spuitbus en potlood op canvas

Stief Desmet - Last Deer Standing #2 - 140x110x45cm Polyester, bladgoud en wat potaardeStief Desmet – Last Deer Standing #2 – 140x110x45cm Polyester, bladgoud en wat potaarde

Stief Desmet - Ghost Rider - 70x50cm Olieverf op canvasStief Desmet – Ghost Rider – 70x50cm Olieverf op canvas

Stief Desmet - Alpha/Standing - 20x35x65cm EpoxyharsStief Desmet – Alpha/Standing – 20x35x65cm Epoxyhars

Stief Desmet - Sunrise/Birth/Sunrise/XTC - 250x190cm Acrylverf, lak en houtskool op canvasStief Desmet – Sunrise/Birth/Sunrise/XTC – 250x190cm Acrylverf, lak en houtskool op canvas

Strömberg en Desmet passen erg goed bij elkaar. Beide kunstenaars hebben een hang naar de natuur en een mystieke en/of een occulte lading in hun werk zitten. Beide kunstenaars maken werk dat in het eerste opzicht erg toegankelijk is, maar vervolgens toch niet eenduidig is of zelfs saai. Bij Desmet is dat vooral zichtbaar in de veelzijdigheid van zijn medium en behandeling daarvan.

Aanvankelijk had ik dus mijn twijfels, maar het is overduidelijk dat beide kunstenaars me die twijfels ontnomen hebben.

Interview met Pär Strömberg vind je hier, een supergoed diepte interview met Stief Desmet vind je hier (die laatste is een echte aanrader!) En zoals gezegd, deze zaterdag is de laatste dag dat het te zien is bij RonMandos.