Vernissage på Galleri Örsta, Lördag 19e November 12.00-16-00 (text in Swedish)

Vänligen OSA till vernissagen på FACEBOOK: https://www.facebook.com/event.php?eid=184768754941919

Vernissage Lördag 19 November 12.00 – 16.00

Galleri Örsta, 19 November – 11 December 2011

Medutställare på Galleri Örsta under utställningsperioden är Kennet Williamsson – keramik, Margareta Lindman – måleri och Signe Persson-Melin – keramik/glas.

Galleri Örsta är en privat konsthall strax söder om Örebro och Kumla. Byggnaden är ritat av arkitektbyrån Claesson Koivisto Rune och fasaden är designad av Mikael Pauli.

För information om övriga utställare vänligen se annat event eller kontakta:

Galleri Örsta , Örsta 511 692 72 Kumla 019-578823, 0709-582404, www.galleriorsta.se, galleriorsta@yahoo.se

Presstext:

Örebro födde konstnären Pär Strömberg hämtar ofta sin kraft, inspiration och spänning från de djupa skogarna i Bergslagen. I denna utställning fokuseras bildvärlden till Fasaskogen, en storblockig trolsk urskog i Södra Kilsbergen, där Strömbergs farmors far en gång i tiden var skogsvaktare. Platser som den mystiska sjön Tunntappen och det fantastiska Jätteberget ligger till grund för de suggestiva och atmosfäriska landskap som blivit skådeplatser för dessa målningar.

Under de senaste 10 åren har tematiken och det narrativa i Strömbergs verk kretsat kring folktro, naturmystik, dröm/mardrömscenarion samt människans förundran och litenhet inför en storslagen natur.
De gråtoniga, mörka, dystra landskapen sjuder i det dolda av ljuskällor och färgprakt och verken kräver ett visst mått av tålamod och stillsamhet av sin publik. Bilderna klarnar upp efter hand och ger förföriska inviter till platser, upplevelser och minnen djupt i vårt mänskliga psyke.
De stora dukarna inbjuder till ett fysiskt deltagande och blandas med de mindre formatens intimitet och blandar upp inre landskap med de av ett yttre kollektivt minne av naturens krafter.
Betraktaren tas med på en färd till frusna vidder, djupa skogar, grottor, rotvältor och stjärnlösa nätter med fullmånen som symbol för vägledning. Utan att bli för allegorisk i symbolspråket, finns kråkor, fotsteg, lampor och ibland mänskliga staffage(?) gestalter med i bilderna och titlarna kan ses som en ledtråd. Konstnären väljer dock, att enligt en symbolistisk doktrin, bevara mysteriet i bilden. De eviga frågorna om liv och död, ljus och mörker blandas upp med förflutenhet, minnen och en otämjd natur.
Trots den post-apokalyptiska stämningen i bilderna vilar ett visst betryggande lugn över atmosfären, något som växer fram genom de många lagren av färg, den tydligt särpräglade tekniken i måleriet och det strama temperamentet i färghållningen.
Inspirationen hämtas inte endast direkt från naturen utan hittas ofta i konsthistorien, i musik och litteratur där ljud och texter väcker bilder. Hill i form, Strindberg i färg och texter av Tranströmer, P.O. Enqvist och Dan Anderson har haft inflytande på just denna utställning.

Strömberg, nyligen hemflyttad till Sverige efter 12 år i Amsterdam, Holland ställde senast ut på Galleri Örsta våren 2006. Han är bosatt och verksam i Stockholm och just nu aktuell med en stor soloutställning på Galerie Ron Mandos i Amsterdam och en kommande utställning på Charles Bank Gallery i New York i början av 2012 samt ett antal grupputställningar och mässor, främst i Europa och USA.
Hans verk finns representerade i ett stort antal välrenommerade internationella och nationella museisamlingar, privata och företagssamlingar.

Just nu genomför Pär Strömberg ett projekt-år i grafik på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm samt undervisar på Örebro Konstskola.

För högupplösta pressbilder, vänligen kontakta: info@parstromberg.se
(Om du fått detta mail fler än en gång ber jag om ursäkt för det och hoppas att du kan förbise detta lilla misstag)


Pär Strömberg – Of Ice and Movement, olja på duk, 180 x 240 cm

Välkommen!